Om Kubskolan

Syfte

Tanken med Kubskolan är att visa folk att det inte är så svårt att lösa Rubiks kub som man kan tro. Det finns myter om att det bara är människor med hög IQ eller som är bra på matematik som kan lösa Rubiks kub och jag vill bevisa att det är fel.

 

Det finns mycket information om Rubiks kub och speedcubing på internet men mycket av det är på engelska. Kubskolan är tänkt att göra mycket av den informationen tillgänglig på svenska.

 

Kubskolan fungerar som en databas fylld med information om allt man kan tänkas vilja veta om Rubiks kub. Genom menyn längst upp på sidan kan man enkelt navigera mellan de olika kategorierna och hitta den information man söker. Kubskolan är indelad i olika guider, där varje guide först och främst består av en video men även av kompletterande textmaterial. Vissa guider består av flera videoklipp och då finner du alla de videoklippen som ingår i guiden under varandra på samma sida.

 

Historia

Kubskolan startade som en youtubekanal den 27 maj 2011 av mig, David Johnsson. Folk brukade ofta fråga mig om jag kunde visa dem hur man löste kuben och för att slippa alla dessa förfrågningar skapade jag en videoguide på youtube som jag hänvisade mina vänner till. Metoden som jag lär ut i videoklippen är inspirerad av den tidigare världsrekordhållaren i Rubiks kub, Erik Akkersdijk från Nederländerna. Jag började med att göra tre videoklipp som visade denna mycket enkla nybörjarmetod men fick snabbt idén att utöka med fler guider. Efter ett tag visade det sig att även folk jag inte kände hittade till mina videoguider och de verkade tycka om dem. Facebooksidan, på vilken jag lägger ut information om arbetet med Kubskolan och andra viktiga nyheter i kubvärlden, startades den 19 oktober 2012. Websidan kubskolan.se började jag arbeta med den 21 december 2013.

 

Om mig

Jag som driver Kubskolan, David Johnsson, är född 1994, har tagit examen i datateknik vid Chalmers tekniska högskola och jobbar just nu som mjukvaruutvecklare i Göteborg. Jag löste en Rubiks kub för första gången under sista terminen i nian och fick efter ett tag höra talas om speedcubing. Under första året på gymnasiet, som jag tillbringade på det naturvetenskapliga programet vid Ållebergsgymnasiet i Falköping, blev jag allt snabbare på att lösa kuben och beslutade mig till slut för att filma de första videoklippen till vad som senare kom att bli Kubskolan. Nu för tiden håller jag inte på med speedcubing, och jobbar varken med Kubskolan eller åker på tävlingar. Däremot löser jag fortfarande ofta kuber på fritiden.

 

Kubskolan

Allt du behöver veta om Rubiks kub